Proiect VAMAROV

Validarea “in situ” a unui program de ameliorare a caracterelor productiei de lapte asistat de markeri la rasele locale de ovine

Acronim : VAMAROV
Support financiar : UEFISCDI
COD Proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2016-0727
Contract nr. 727

REZUMAT
Imbunatatirea caracterelor productiei de lapte la ovine a fost intotdeauna o piatra de incercare. Dificultati precum absenta identificarii animalului, distanta dintre ferme, sistemul de colectare a datelor, heritabilitatea scazuta a caracterelor legate de sex, au facut aproape imposibila aplicarea programelor de ameliorare traditionale. Cu toate acestea un program de ameliorare asistat de markeri moleculari pare a fi o solutie fezabila. Si metodele de evaluare genomica pot imbunatati acurateteqa estimarii valorii de ameliorare. Dar aceste metode se adreseaza doar animalelor genotipate (genomic-BLUP si BLUP-SNP) si are o acuratete limitata din cauza marimii reduse a populatiei de referinta. Din aceasta cauza este necesara extinderea metodologiei BLUP la cea single-step GBLUP (ssGBLUP) si validarea acesteia pe populatii mai mari. Studii mai vechi ale grupului nostru de cercetare au aratat ca genele majore precum cazeina, lactoglobulina si prolactina etc. Au o influenta majora asupra caracterelor de productie marind acuratetea evaluarii genomice. In Romania metodologia ssGBLUP a ramas doar la nivel teoretic. Gupul de prezervarea resurselor genetice din institutul nostru a studiat efectul genelor majore asupra caracterelor productiei de lapte dar metodologia ssGBLUP a fost studiata doar pe baze de date simulate. De asemenea, in proiectele de cercetare precedente, am studiat introducerea informatiei aduse de markerii moleculari in modelele utilizate in estimarea valorii de ameliorare. Datorita particularitatilor speciei si atehnologiei de crestere, exista o probabilitate ridicata sa existe diferente majore intre datele reale si cele simulate. Pornind de la aceste date, acest proiect doreste sa valideze programele de ameliorare asistate de markeri moleculari in conditii locale si sa stabileasca un modus operandi pentru o implementare ulterioara a selectiei asistate de markeri moleculari.

PARTENERI PROIECT
1. Coordinator – INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA – IBNA BALOTESTI
2. Partner 1 - OVIS CAP NEGRU SRL

ECHIPA DE CERCETARE

  Experience
 1. Mihail Alexandru Gras, Project leader,
 2. Florin Popa Person in charge from Partner 1
 3. Horia Grosu, Senior researcher
 4. Gina-Cecilia Pistol, Senior researcher
 5. Rodica Stefania Pelmus, Postdoctoral Researcher
 6. Cristina Lazar, Postdoctoral Researcher
 7. Elena Ghita, Senior researcher
 8. Catalin-Mircea Rotar, Junior researcher
 9. Mariana Stancu, technician
 10. Georgeta-Loredana Calin,

   Etapa 1 - Caracterizarea morfofiziologica a animalelor din populatia de referinta si stimarea valorii de ameliorare pe baza markerilor moleculari.
   Rezultate etapa: Modele functionale, experimentale, demonstrative si o baza de date

 

 • Act 1.1 - Caracterizarea morfofiziologica a animalelor in vederea stabilirii populatiei de referinta
  Descriere: Selectarea animalelor reprezentative pentru populatia locala
 • Act 1.2 - Crearea si managementul bazei de date ce contine caractere productive si de sanatate ale rasei
  Descriere: Colectarea si stocarea datelor de productie, reproductie si sanatate a animalelor.
 • Act 1.3 - Asigurarea materialului biologic necesar analizelor calitative si genetice Descriere: Colectarea si stocarea probelor biologice necesare evaluarii genetice
 • Act 1.4 - Analiza genetica a markerilor moleculari implicati in evaluarea genomica Descriere: Evaluarea markerilor moleculari prin metoda PCR-RFLP
 • Act 1.5 - Analiza statistica a efectului markerilor moleculari si evaluarea genomica a ovinelor.
  Descriere: Evaluarea genomica a animalelor prin metoda ssGBLUP


Etapa 2 - Selectia animalelor si crearea unui nucleu cu animale de referinta, validarea programului de ameliorare si analiza aplicabilitatii acestuia
Rezultate etapa: Modele demonstrative, actualizare baze de date, lucrare stiintifica. 22

 • Act 2.1 - Generarea nucleului de referinta Descriere: Selectia animalelor din populatia de referinta pe baza valorii de ameliorare genomice.
 • Act 2.2 - Managementul administrativ si genetic al nucleului de referinta Descriere: Potrivirea perechilor si observarea animalelor din nucleu.
 • Act 2.3 - Managementul bazelor de date ce contin caractere productive si de sanatateA2(A) - Cercetare industrială în colaborare efectivă sau cu diseminarea rezultatelor
  Descriere: Baza de date va fi adusa la zi in ceea ce priveste datele de productie si de sanatate
 • Act 2.4 - Evaluarea eficientei aplicarii programului de ameliorare Descriere: Evaluarea progresului genetic obtinut.
 • Act 2.5 - Evaluarea gradului de dificultate in implementarea programului Descriere: Analizarea dificultatilor intampinate in implementarea programului de ameliorare.
 • Act 2.6 - Diseminarea rezultatelor cercetarii Descriere: Diseminarea rezultatelor va fi realizata prin mijloace media scrisa, simpozioaneREZULTATE SI RECOMANDARI

 1. . Caracterizarea genotipica si fenotipica a populatiei de ovine arata o populatie consolidata din punct de vedere al omogentitatii genetice dar cu un grad de ameliorare destul de redus.
 2. . Markerii moleculari utilizati in proiect au un efect semnificativ asupra caracterelor cantitative si calitative ale productiei de lapte, de reproductie si sanatate si de aceea utilizarea lor va influenta pozitiv programele de ameliorare ce au ca obiect aceste caractere.
 3. . Avand in vedere marimea destul de mica a populatiilor locale, populatiile de referinta pot fi si ele mici (400-500 de capete), aflate in doua-trei populatii diferite.
 4. . Utilizarea programelor asistate de markeri moleculari creste progresul genetic initial cu circa 15-20% in cazul ameliorarii productiei de lapte si cirac 10% in cazul utilizarii in programele de ameliorare pentru productia de carne. Amendamentul principal este ca progresul genetic marit este dat de cresterea preciziei estimarii iar acesta poate scadea in timp, de la o generatie la alta.

Rezultatele acestui proiect au stat la baza elaborarii unor serii de recomandari pentru fermierii si asociatiile de crestere care vor sa implementeze programele de ameliorare in activitatea curenta. O parte din aceste recomandari sunt prezentate mai jos:

 • Se recomanda intocmirea unui Program de ameliorare conform programului de ameliorarea pe rasa specific fiecarei ferme de elita, cu stabilirea celor 5 linii recomandate de programul de ameliorare pentru evitarea consangvinizarii. Trebuie intocmit conditiile pe care trebuie sa indeplineasca fermele de elita si fermele candidate sa fie acceptate ferme de elita de catre Comisia Tehnica Centrala a Asociatiei a RG Cap Negru de Teleorman.
 • Se recomanda implementarea la nivel national (de asociatii) a codului de bune practici pentru achizitionarea datelor de productie si origine a animalelor, eventual un sistem de acreditare similar sistemului de acreditare ICAR.
 • De asemenea se recomanda ca propunerea de nominalizare a imperechierilor, sa fie facuta la propunerea CTC RG, la constituirea haremurilor de monta, luand in considerare liniile de de berbeci si de oi mame, pentru realizarea incrucisarii rotative pentru evitarea consangvinizarii pe ferma si pe intreaga populatie.
 • Se recomanda introducerea COP ului pentru productia de carne, pentru realizarea progresului genetic calculat in programul de ameliorare si formarea in viitor unei linii de carne la efectivele carne nu o sa practice mulsul.
 • In cazul controlului productiei de lapte, se recomanda intreoducerea controlului caracterelor de tip calitatativ (procent de grasime, procent de proteina) in controlul oficial al productiei, ameliorarea acestor caractere fiind practiv inexistenta.
 • La fermele care renunta la mulsul efectivelor din cauza lipsei mulgatorilor, productia de lapte se calculeaza prin capacitatea de alaptare, calculat din sporul de greutate realizat inainte de intarcarePREVIOUS

Proiectul ADER 6.1.1

NEXT

SARA demo