Bunastarea animalelor si importanta sa in societatea contemporana Prof. Dr Pascal Anton OLTENACU

Cursuri Iul 10, 2017

Etica animala si legea; Discutie despre diferite puncte de vedere etice;

stiinta bunastarii animalelor. Domesticirea si consecintele asupra animalelor; intelegerea diferentelor dintre stiinta bunastarii, etica si lege; Discutie despre cele trei concepte diferite (fizic, mental si natural) incluse in diferitele definitii ale bunastarii; Conceptul de nevoi; Relatia dintre moarte si bunastare; Rolul antropomorfismului.

Evaluarea bunastarii in ferma si in laborator. intelegerea conceptului si utilitatii potentiale a celor Cinci Libertati; intelegerea diferentei dintre factorii care afecteaza bunastarea (input) si starea efectiva de bunastare (rezultat); Folosirea schemei severitate, durata, numar (SDN) pentru cuantificarea starii de bunastare; stiinta poate oferi date despre severitatea problemelor de bunastare (dar nu si despre acceptabilitate).

Influenta pietei asupra bunastarii animalelor. Recunoasterea influentei valorilor globale despre bunastarea animalelor asupra pietelor locale; intelegerea puterii celor care vand cu amanuntul de a cere standarde si schimbari; evaluarea efectului Organizatiei Mondiale a Comertului asupra productiei si bunastarii animalelor;

Principalele controverse legate de bunastarea animalelor: Probleme legate de adapostire; Probleme legate de manipulare; Folosirea promotorilor de crestere si a antibioticelor la animale.

Dr. Pascal Anton Oltenacu este profesor la Departamentul de Zootehnie al Universitatii din Florida (SUA), din anul 2014. Anterior, incepand cu anul 1974, a fost profesor la universitatea Cornel, N.Y.

Dr. Pascal Anton Oltenacu este absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti (1967); absolvent master in zootehnie al universitatii Statului Iowa (1970), si doctor in stiinte al universitatii Statului Minnesota (1973).

Domenii de interes: Evaluarea determinismului genetic al caracterelor de productie-sanatate-fertilitate-longevitate la taurinele de lapte si la alte animale, in scopul ameliorarii nivelului productiv, al starii de sanatate si al cresterii bunastarii animalelor. De asemenea, are expertiza in domneniul utilizarii instrumentelor de decizie si analiza a riscului, modelare matematica si simulare pe calculator pentru evaluarea diferitelor strategii de ameliorare, reproductie si management al sanatatii, asupra diferitelor sisteme de productie.

Pentru alte informatii privind activitatea prof. dr. Pascal Anton Oltenacu, rugam a se consulta CV-ul atasat!

PREVIOUS

Progrese recente in genomica si aplicatiile acestora Prof. asoc. dr. Raluca MATEESCU