SARA demo

Valorificarea rezultatelor preliminare legate de acidoza ruminala subacuta (SARA) prin dezvoltarea de produse furajere “prietenoase fata de mediul ruminal

Acronim proiect: SARA_demo
Contract: 13 PED / 2016

Parteneri proiect:
- Institutul National de Cercetare dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala – IBNA Balotesti (coordonator)
- Universitatea Babeş Bolyai


Perioada de derulare: 2017-2018
Obiectivul proiectului: valorificarea rezultatelor preliminare obtinute in teste anterioare de metabolism ruminal (axate pe acidoza ruminala subacuta – SARA) prin dezvoltarea de produse furajere „prietenoase” fata de mediul ruminal, a caror eficienta este demonstrata prin estimarea efectelor asupra performantelor productive a animalelor de ferma, ca etapa obligatorie inainte de aplicarea lor in practica zootehnica.

Rezultate vizate:

  • Formule (structuri) produse furajere;
  • Cuantificarea eficientei produselor furajere;
  • Demonstrarea eficientei;
  • Brosura despre strategiile de furajare si produsele elaborate;
  • Comunicari si articole stiintifice


Planul de realizare a proiectului

 

Etapa 1 (2017). Asigurarea condițiilor de lucru si demararea demonstrării eficienței împotriva SARA a produselor de uz furajer

    • Activitatea 1.1. Elaborarea formulelor produselor de uz furajer
    • Activitatea 1.2. Pregătirea echipamentelor și animalelor, aprovizionarea cu piese de schimb și consumabile
    • Activitatea 1.3. Organizarea unui test de nutriție pe vaci de lapte

 

Etapa 2 (2018). Finalizarea demonstrării eficienței împotriva SARA a produselor de uz furajer, integrarea și valorificarea rezultatelor

  • Activitatea 2.1. Estimarea incidenței și intensității SARA, pe baza biomarkerilor din lapte și a altor parametri specifici nutriției rumegătoarelor
  • Activitatea 2.1. Valorificarea potențialului demonstrativ al testului de nutriție
  • Activitatea 2.3. Finalizarea acțiunilor de promovare și diseminare a rezultatelor proiectului
  • Activitatea 2.4. Integrarea rezultatelor și elaborarea rapoartelor

 

Activitati derulate in prima etapa

    • au fost inventariate ipotezele de lucru (strategiile de furajare / produsele de uz furajer, de validat in conditii practice)
    • au fost asigurate conditiile necesare pentru buna derulare a activitatilor experimentale:
    • la coordonator: animalele disponibile pentru derularea planului experimental, grupate din punct de vedere al stadiului lactatiei, nivelului de productive, etc., stocurile de nutreturi experimentale, stocurile de reactivi, etc.
    • la partener: au fost la punct metodele analitice necesare (curbele de calibrare, analize preliminare), stocurile de materiale, etc.
    • a fost organizat, in conditii de practica zootehnica, un test de nutritie pe vaci in lactatie, furajate cu produsele experimentale. Pentru organizarea testului a fost aplicat un plan experimental in patrat latin (3 loturi, 3 ratii, 3 perioade). Pe durata testului au fost inregistrati parametrii experimentali (consumul ingredientelor ratiilor, productia de lapte, etc.) si au fost prelevate probe de nutreturi si lapte, pentru efectuarea analizelor planificate in etapa urmatoare.

 

Activitati derulate in a doua etapa

  • au fost finalizate determinarile biochimice proximale (schema Weende) ale probelor de lapte prelevate in etapa anterioara;
  • au fost transferate, de la coordonator (IBNA) la partener (UBB), probele de lapte prelevate pentru analiza OBCFA;
  • a fost realizata pregatirea probelor in vederea determinarii OBCFA (liofilizare, etc.)
  • a continuat optimizarea metodei GC-MS pentru determinarea OBCFA (in special pentru reducerea timpului de analiza / proba);
  • a fost realizata determinarea OBCFA in probele de lapte transferate la partener;
  • au fost integrate si interpretate rezultatele obtinute in cele doua etape ale proiectului;
  • au fost realizate activitati de demonstrare, promovare si diseminare a rezultatelor proiectului: accesul vizitatorilor (ex. studenti in practica) la spatiile experimentale, transpunerea rezultatelor aplicative intr-o forma usor accesibila / usor de inteles de catre potentialii utilizatori (ex. fermieri), publicarea de articole in reviste de popularizare (Lumea Satului), elaborarea si realizarea de prezentari, includerea rezultatelor in portofoliul de diseminare al institutului (brosura institutului, pliante. etc.);
  • au fost pregatite o comunicare stiintifica (propusa ca prezentare la al XVIIi-lea Simpozion InternatIonal „Feed Technology”, NoviSad, Serbia, octombrie 2018) si un articol stiintific (pentru trimitere la Italian Journal of Animal Science);
  • au fost realizate activitatile specifice raportarii / incheierii proiectului.



Rezultate obtinute in cadrul proiectului
Activitatile realizate in cadrul proiectului au condus la obtinerea unui produs de uz furajer imbunatatit care, pa baza modificarii ingredientelor, are un potential acidogen mai redus (prin urmare prezinta un risc mai redus de a induce instalarea acidozei ruminale subacute) fara a afecta nivelul performantelor productive si fara a majora semnificativ costul ratiei.

Utilizarea produsului, comparativ cu ratiile utilizate in mod obisnuit la aceasta categorie de animale, a condus la cresterea usoara a productiei de lapte si la o usoara crestere a concentratiei grasimii din lapte.

Utilizarea produsului a fost asociata cu modificari relevante ale concentratiilor OBCFA in lapte si a parametrilor derivati; acestia au potentialul de a fi utilizati ca biomarkeri, ce reactioneaza la anumite modificari ale ratiilor, cum ar fi cele susceptibile a reduce / creste riscul de instalare a acidozei ruminale.
Un potential ridicat de utilizare ca astfel de biomarkeri a fost observat pentru suma acizilor OBCFA iso (iso C14:0 + iso C16:0), suma acizilor OBCFA anteiso (anteiso C13:0 + anteiso C15:0 + anteiso C17:0), raportul iso:anteiso, ponderea anumitor acizi in total OBCFA, etc.

Posibilitatea de utilizare a acestora ca biomarkeri reprezinta o buna oportunitate, avand in vedere usurinta cu care se pot preleva probele de lapte, mai ales in fermele zootehnice care si-au modernizat salile de muls (unde procesul poate fi automatizat).
Este bine cunoscut ca probele de lapte sunt deja utilizate pentru depistarea diverselor probleme (prin determinarea celulelor somatice, determinarea M.U.N., etc.); aceleasi probe de lapte ar putea fi utilizate si pentru depistarea acidozei ruminale subacute, prin dozarea acestor biomarkeri, in conditiile in care aparatura de laborator devine din ce in ce mai performanta, mai rapida, mai eficienta, iar analize care in trecut pareau inaccesibile devin doar o rutina ...



Pentru mai multe informatii, puteti contacta directorul de proiect:
Catalin DRAGOMIR
021 3512084
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

PREVIOUS

Proiect VAMAROV

NEXT

GRAFIX