Fiziologia Nutritiei

 

FIZIOLOGIE – DIRECTII DE CERCETARE

Studii de fiziologia nutriției, realizate pe monogastrice

  • Investigarea biodisponibilitatii nutrientilor din surse furajere neconventionale pentru imbunatatirea calitatii nutritionale a alimentelor;
  • Dezvoltarea de metode privind simularea in vitro a digestibilitatii furajelor folosite pentru monogastrice. Studii de digestibilitate pe animale fistulizate si stabilirea digestibilitatii ileale a nutrientilor
  • Solutii nutritionale bazate pe surse naturale de compusi bioactivi pentru asigurarea    sanatatii tubului digestiv la monogastrice in conditii normale vs. stres termic;

Valorificarea subproduselor si co-produselor rezultate din industria alimentara in vederea obtinerii unor alimente functionale

  • Valorificarea subproduselor ca surse naturale de antioxidanti in retete furajere cu continut crescut de acizi grasi polinesaturati
  • Folosirea  coproduselor ca surse furajere neconventionale de compusi bioactivi (furaje functionale) pentru imbunatatirea calitatii nutritionale a produselor de origine animala

Strategii nutritionale in vederea obtinerii pe cale naturala a unor produse de origine animala (oua, carne) cu proprietati de aliment functional.

Solutii nutritionale eficiente pentru contracararea efectelor negative induse de conditiile de stres termic ridicat, la monogastrice.

Reducerea impactului cresterii animalelor asupra mediului

Studii la nivelul metabolismului ruminal

  • Manipularea metabolismului ruminal (creșterea eficienței utilizării proteinei; reducerea emisiilor     de gaze cu efect de seră; prevenirea acidozei subacute ruminale);
  •  Cuantificarea cu acuratețe a efectelor unor resurse furajere mai puțin cunoscute

   (dinamica degradării ruminale; sincronizarea aporturilor nutritive; estimarea efectelor nutriției asupra ecosistemului ruminal)

Soluții pentru sistemele de producere a laptelui

  • Dezvoltarea de produse lactate premium  (lapte de vacă imbogățit în AGPN favorabili sănătății umane; estimarea efectelor nutriției asupra fracțiunilor proteice din lapte
  • Identificarea de biomarkeri ai statusului nutrițional markeri cetoză, markeri acidoză subacută, markeri depășire normă proteină

Valorificarea unor resurse furajere puțin cunoscute / utilizate

  • Alternative la sursele proteice clasice, plante ameliorate, plante rezistente la seceta prin: corecții ale valorilor nutritive; estimarea efectelor asupra performanțelor productive, în diverse situații de furajare; valorificarea unor particularități ale acestor resurse (ex. prezența metaboliților secundari / substanțelor active)

 

FIZIOLOGIE – COMPARTIMENTE

COMPARTIMENT ANALIZE FIZICE PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA

Determinarea parametrilor fizici de calitate ai produselor de origine animala (oua, carne): greutate, grosime coaja, rezistenta cojii la spargere, unitatea Haugh, pH, indice galbenus, diametru galbenus, indici de culoare

 image_2022-02-01_093924.png

 

 

 COMPARTIMENT FIZIOLOGIA NUTRITIEI PASARI

Studii de digestibilitate a nutrientilor / Studiul calitatii nutrientilor din oua/carne

 image_2022-02-01_093440.png

 

 

COMPARTIMENT FIZIOLOGIA NUTRITIEI PORC

 Studii de digestibilitate a nutrientilor / Studiul calitatii nutrientilor din carne

image_2022-02-01_093508.png

 

COMPARTIMENT FIZIOLOGIA NUTRITIEI RUMEGATOARE

 Studii de metabolism ruminal / Studiul calitatii nutrientilor din lapte / Studiul resurselor furajere pentru rumegătoare

image_2022-02-01_093536.png

 

REZULTATELE   LABORATORULUI

Alimente functionale pe piata romaneasca

PROGRAM INOVARE - VEG4EGG _ Proiect Eureka traditional

Contract nr.  330E / 20.11.2013

image_2022-02-01_095547.png

 

PROGRAM INOVARE PN – II – Contract 23 DPST/2013 OCHIOS

image_2022-02-01_095611.png

Proiectul CAPRIPLUS, contract 26 PTE / 2016

image_2022-02-01_095638.png

 

PREMII

image_2022-02-01_095746.png

 

image_2022-02-01_095816.png

image_2022-02-01_095830.png

 

image_2022-02-01_095848.png

 

image_2022-02-01_095911.png

 

 

 

 

 

 

 

Dotari pentru activitatea de cercetare

FIZIOLOGIE  - INFRASTRUCTURA DE CERCETARE:

 

COMPARTIMENT ANALIZE FIZICE PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA

 image_2022-02-01_103844.png

 

COMPARTIMENT FIZIOLOGIE SI NUTRITIE PASARI

Hala experimentala pentru cresterea gainilor in baterii de tip Big Dutchman

image_2022-02-01_103915.png

 

Hala experimentala pentru cresterea gainilor in baterii de tip Zucammi

image_2022-02-01_103939.png

 

Hala experimentala pentru cresterea puilor in baterii Zucammi

image_2022-02-01_103959.png

 

Hala experimentala pentru cresterea puilor la sol

image_2022-02-01_104017.png

 

Sistem de control de tip Viper Big Dutchman

image_2022-02-01_104043.png

 

COMPARTIMENT FIZIOLOGIE SI NUTRITIE PORC

Hala experimentala de digestibilitate pentru porci

image_2022-02-01_104101.png

 

COMPARTIMENT FIZIOLOGIE SI NUTRITIE RUMEGATOARE

Hala experimentala caprine

image_2022-02-01_104122.png

 

Boxe colective exterioare și interioare pentru rumegătoare mari

image_2022-02-01_104143.png

 

Boxe colective exterioare și interioare pentru ovine / caprine

image_2022-02-01_104225.png

 

Echipamente pentru determinarea digestibilității furajelor

image_2022-02-01_104316.png

 

 

PREVIOUS

Nutriția Animalelor & Biotehnologii

NEXT

Biologie Animala