National R&D Institute for Animal Biology and Nutrition (IBNA) - Romania

MINISTERUL CERCETĂRII INOVĂRII SI DIGITALIZĂRII

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie şi NUTRIŢIE ANIMALĂ – IBNA BALOTEŞTI

 

 

Calea Bucureşti nr.1, cod 077015 Baloteşti, jud. Ilfov

O.R.C. nr. J 23/1521/31.07.2006; CUI 18897481/01.08.2006

Certificare  ISO SR EN 9001:2008; Certificat nr. 33801

 

Tel/Fax: (+40 21) 351. 20.80; Tel. (+40 21) 351.20.81; 351.20.84; 351.20.82; 351.20.83

e-mail:  secretariat@ibna.ro;    porus@ibna.ro;     web:   www.ibna.ro

Analize realizate în Laboratorul de Chimie din INCDBNA-IBNA Balotești

Analiza chimică brută

SU 1030C

 (%)

PB

(%)

GB

(%)

Celuloză

(%)

Cenușă

(%)

Miez floarea soarelui

99,48

18,58

46,01

18,49

Srot floarea  soarelui (PB 30-40%)

94,49

35,37

1,14

20,73

7,39

Șrot floarea soarelui (PB<30%)

96,05

24,04

16,15

32,24

5,08

Șrot floarea soarelui (PB > 40%)

96,02

40,39

0,80

16,31

8,98

Zat fl. Soarelui

98,5

20,65

43,00

7,63

5,60

Full fat floarea soarelui-eco

93,45

13,92

28,36

18,05

7,19

Full fat mixt - mazare 70% foarea Soarelui 30%

92,25

20,6

13,92

9,85

Minerale

Ca

(%)

K

(%)

Mg

(%)

P

(%)

Zn (ppm)

Fe (ppm)

Cu (ppm)

Mn

 (ppm)

Floarea soarelui

0,38

-

-

1,44

75,77

122,64

9,95

19,48

Floarea soarelui (Semințe )

0,10

-

-

0,57

-

-

-

-

Floarea soarelui (șrot)

0,45

1,82

0,92

1,39

114,5

-

39,18

-

Floarea soarelui (Zaț)

-

-

-

-

74,04

872,29

20,01

38,26

Aminoacizi

 

Floarea soarelui (Șrot)

(%)

Floarea soarelui  (miez)

(%)

Acid Aspartic

4,028

1,564

Acid Glutamic

4,966

4,605

Serina

1,465

1,121

Glicina

1,744

1,123

Treonina

1,155

0,716

Arginina

2,427

1,928

Alanina

1,693

0,736

Tirozina

0,674

0,476

Valina

1,389

1,002

Fenilalanina

1,256

0,868

Izoleucina

1,319

0,924

Leucina

1,763

1,086

Lizina

1,091

0,794

Cistina

0,344

0,33

Metionina

0,478

0,532

Acizi grași (g/100g FAME)

Floarea soarelui

 (Semințe)

Floarea soarelui

(Miez)

Floarea soarelui

(Șrot)

Caproic

-

-

0,62

Caprilic

-

-

0,17 - 0,766

Capric

-

-

0,21 - 0,542

Lauric

-

-

0,14-0,290

Miristic

0,11

0,14

0,44 – 1,27

Miristoleic

-

-

0,256

Pentadecanoic

0,27

0

0,17 - 0,625

Pentadecenoic

-

0

0,14 - 0,600

Palmitic

7,04

6,73

12,62 – 13,32

Palmitoleic

0,18

0,22

0,51- 0,60

Heptadecanoic

-

-

2,772

Stearic

3,79

2,66

3,87 – 5,42

Oleic

32,34

29,78

25,62 - 32,42

Linoleic

55,89

58,82

46,81 – 53,46

Linolenic alpha

-

0,11

0,34 -1,58

Octadecatetraenoic

0,28

0,14

0,22 - 0,342

Eicosenoic

-

-

0,13

Eicosadienoic

-

0,13

0,23 - 0,269

Behenic

-

0,38

Arahidonic

0,1

0,49

0,45 – 0,90

Docosadienoic

-

-

0,55

Alti acizi grași

-

0,78

0,54

Total acizi saturați

11,21

9,53

18,55 – 19,7

Total acizi mononesaturați

14,47

30

26,22 - 32,96

Total acizi polinesaturați

12,64

59,69

48,33 – 52,46

Total n-6

55,99

59,44

47,18 – 53,68

Total n-3

0,28

0,25

0,4-1,08