PN-III-P2-2.1-PED-2021-2001


PROIECT PHYTOFEED  631PED

Furaje functionale bogate in compusi fitochimici pentru obtinerea oualor functionale


    Codul proiectului: PN-III-P2-2.1-PED-2021-2001

    Rezumat

    Oul este considerat unul dintre alimentele perfecte ale naturii si este consumat consumat de secole în întreaga lume. Gălbenușul de ou este o sursă importanta de compuși nutritivi și non-nutritivi importanți pentru sănătatea umană și este cunoscut faptul ca dieta găinilor influențează compoziția gălbenușului. Procesul de depreciere incepe imediat dupa ouat si continua pe intreg lantul dintre ferma si consumator. Majoritatea datelor disponibile privind stabilitatea oxidativă nu includ metode de incetinire a degradarii antioxidanților lipofili (carotenoizi, tocoferol, retinol) din ouăle crude în timpul depozitării sunt rareori menționate în literatura științifică, dar sunt considerate o adevărată problemă de către producătorii de ouă. Activitatea lor este strâns legată de terminologia „ouălor proaspete”, iar o stabilitate crescuta a antioxidanților in matricea lipidică duce la un prelungirea termenului pentru  ouăle de calitate A. Din categoria fructelor de pădure, murele, zmeura, afinele si altele sunt fructe consumate de oameni sub forme proaspete, congelate sau procesate, dar utilizarea extractelor ca ingrediente functionale in furajele animalelor de ferma este o practica putin exploatata in prezent. Coprodusele rezultate din procesarea fructelor sunt surse promițătoare de antioxidanți valoroși și prin includerea în rețetele animalelor de ferma se poate contribui la dezvoltarea unor furaje funcționale cu scop de a imbunatati profilul antioxidant al produselor de origine animală. Soluția problemei prezentate este de a dezvolta strategii nutritionale care includ frunze ale fructelor de padure ca suplimente funcționale pentru a obține ouă de masă cu proprietăți funcționale: antioxidanți lipofili (carotenoizi, tocoferol, retinol) cu stabilitate oxidativă crescută în timpul depozitării. Capacitatea antioxidanta crescută a ouălor va avea consecințe pozitive în întârzierea procesului de peroxidare a lipidelor și prelungirea stabilității antioxidanților lipofili.

    Obiectivul proiectului este de a elabora strategii nutritionale bazate pe folosirea unor ingrediente furajere functionale (coproduse ale industriei alimentare), care sa asigure un status oxidativ imbunatatit al produselor de origine animala cu efecte in intarzierea aparitiei reactiilor de oxidare si cresterea stabilitatii antioxidantilor liposolubili in timpul depozitarii

    Consortiul proiectului

    Coordonator (CO) - INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA - IBNA BALOTESTI

    Partener (P1) - UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA

    Partener (P2) - AVICOLA LUMINA SA

    Etapa 1. Studii experimentale și analitice privind integrarea componentelor principale individuale implicate în integrarea coproduselor din industria alimentară in alimentației găinilor ouătoare, pentru a asigura un status oxidativ îmbunătățit a produsului de origine animală (ouă de masă).

    Selecția și caracterizarea analitică a frunzelor aparținând familiei „fructe de padure”

    In vederea identificarii celor mai potrivite surse naturale de antioxidanti din categoria fructelor de padure, au fost selectate o serie de plante sub forma de frunze, srot sau tescovina, rezultate ca sub/co produse ale industriei alimentare: frunze de catina, frunze de zmeur, frunze de mur, frunze de coarne, frunze de soc, frunze si tescovina de coacaze, frunze si tescovina de macese, frunze si tescovina de aronia.

    Caracterizarea fitoaditivilor din punct de vedere al potentialului antioxidant, s-a efectuat folosind trei metode diferite de apreciere a activitatii antioxidante: DPPH, ABTS, TAC metoda fosfomolibdenica. In vederea determinarii profilului antioxidant lipofil, au fost considerati pentru determinari analitice, trei izomeri ai tocoferolului si 5 carotenoizi. Pentru determinarea profilului antioxidant hidrofil, au fost considerate: determinarea polifenolilor totali, determinarea concentratiei de flavonoide, determinarea profilului polifenolic. Pentru evaluarea abilitatii antioxidantului de a inhiba oxidarea lipidica indusa, au fost efectuate studii in vitro pe sisteme model relevante (carne).

     Pentru selectarea celui mai valoros coprodus din punct de vedere al compușilor bioactivi precum antioxidanții și contracararea peroxidării lipidelor a fost realizata o analiza multicriteriala aplicand Multi-Criteria Decision Analysis (MCDA).

     In urma aplicarii MCDA, cele mai mari scoruri au  fost inregistrate pentru frunzele de coarne, aronia, macese si srotul de aronia, doua dintre acestea urmand a fi incluse in structura retetelor furajere destinate gainilor ouatoare.

     Diseminare

     Comunicari stiintifice:

     Predescu N. C., Stefan G., Untea A. E., Saracila M., Goran V. G., Papuc C., BIOACTIVE COMPOUND CONCENTRATIONS AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF SOME BERRY LEAVES, Poster la The 21st International Conference "Life Sciences for Sustainable Development" Cluj-Napoca, 15-17 September 2022.

     Premii si medalii obtinute in cadrul saloanelor internaționale:

     Diploma de excelenta si medalia de argint pentru proiectul PED 631 „Furaje functionale bogate in compusi fitochimici pentru obtinerea oualor functionale (PHYTOFEED), la Salonul Internațional de Invenții și Inovații "Traian Vuia" Timișoara, 10 octombrie 2022.

     Diploma de excelenta si medalia de aur pentru proiectul PED 631 „Furaje functionale bogate in compusi fitochimici pentru obtinerea oualor functionale (PHYTOFEED), la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2022, 26 - 28 octombrie 2022, la Sala Polivalentă BT Arena, Cluj Napoca.

  diploma_de_excelenta_proiect_PED.jpgmed_argint_proiect_PED.jpgProInvent22_Aur.PHYTOFEED.jpg

    Etapa 2. Validarea principalelor componente individuale (la scară de laborator) prin evaluarea efectului noilor furaje funcționale asupra întârzierii reacțiilor de oxidare și prelungirea stabilității oxidative a antioxidanților lipofilici din ouă in timpul depozitarii

    Etapa 3. Validarea modelului de laborator in conditiile producției intensive de ouă. Experimentarea într-o hală industrială a efectelor noilor furaje funcționale asupra întârzierii reacțiilor de oxidare și prelungirea stabilității antioxidanților lipofilici din ouăle depozitate

 

PREVIOUS

PN-III-P4-PCE-2021-0889

NEXT

Green-Sheep